Ma - Vr: 07.00-17.30
Openingstijden
+31 (0) 418 511 555
Telefoon
info@b-cis.nl
E-mailadres

Zettingsvrije constructies

Zettingsvrije constructies

In veengebieden doen zich regelmatig zettingsproblemen voor. Een voortdurende inklinking van de ondergrond zorgt voor problemen in deze gebieden. Dit leidt tot eindeloze ophogingen, waarbij ook de eventuele verhardingen opnieuw aangelegd moeten worden. Dit is een kostbare zaak.

Met de zettingsvrije constructie biedt B-CIS een unieke en duurzame oplossing tegen blijvende verzakkingen in gebieden met een slecht draagkrachtige bodem. Afhankelijk van het gebruiksdoel ontwerpen we voor ieder project een pasklare en gegarandeerd zettingsvrije constructie. Onze oplossing is aanzienlijk goedkoper dan conventionele zettingsvrije technieken en zeker duurzamer dan zettingsarme technieken. Enkele voorbeelden van de vele toepassingmogelijkheden zijn:
  • Wegen
  • Bedrijfsterreinen
  • Sportvelden
  • Woonwijken

Voorkomen beter dan genezen

Dit probleem kan grotendeels voorkomen worden door voorbelastingen in combinatie met al dan niet versnelde verticale drainage. De afgelopen periode zijn de zettingsarme constructies zoals 'eps' en 'Bim’s' en vergelijkbare methodes in opmars, maar zelfs door de toepassing van deze methoden blijven er nog restzettingen optreden. Veel zettingsvrije constructies als onderheide betonvloeren zijn erg kostbaar. Daarom hebben wij een betaalbare zettingsvrije constructie ontwikkeld.

Toepassing en uitvoering zettingsvrije constructie

Op basis van sonderingen en het programma van eisen dimensioneert B-CIS het palenraster en plaatdikte van de vloer. In de uitvoeringsfase wordt de complete constructie nogmaals doorgerekend door een gespecialiseerd constructeur. Allereerst wordt de werkvloer voor de heistelling aangelegd. Afhankelijk van de bodemgesteldheid wordt deze meestal gemaakt met een 30 cm dikke laag Powerbase 5. Vervolgens wordt het gedimensioneerde palenraster digitaal uitgezet en worden de palen aangebracht. Dit zijn in de grond gevormde betonpalen met een diameter van 180 of 300 mm, voorzien van een kopwapening. Na uitharding van de palen wordt de dekplaat aangebracht. Dit is een laag van circa 30 tot 50 cm dikte, gemaakt uit Powerbase 20. Deze aardvochtige mortel wordt met regulier wegenbouwmaterieel aangebracht. Na 2 weken uitharden kan de gekozen bovenbouw worden aangebracht.

Werkwijze

Na twee weken uitharden kan de heistelling erop om in de grond gevormde heipalen aan te brengen. Via een vooraf uitgezet raster wordt door een stalen conus van inwendig 180 mm een perforatie in de heivloer gemaakt. De stalen conus wordt door het veenpakket naar de draagkrachtige zandlaag gedrukt. Bij het trekken van de conus wordt de leegte opgevuld met betonmortel. Vervolgens wordt de kop van de heipaal voorzien van een stekeinde.

Na uitharding van de betonpaal kan het dekplaatmengsel worden aangebracht. Het dekplaatmengsel heeft meestal een kwaliteit C16/20 en wordt aangebracht in laagdikten tussen de 30 en 50 cm. Het wordt aangebracht als aardvochtige mortel met regulier wegenbouw materieel. Na het profileren moet de dekplaat nog enige tijd uitharden alvorens de afdeklaag kan worden aangebracht. Deze kan bestaan uit:

  • Straatklinkers
  • Asfalt
  • Sportveldconstructie
bcis-footer.png
Uw basis voor een duurzame
verharding
Valeton 2
Postbus 2081
5301 LW Zaltbommel
Tel: +31 (0)418 - 511 555
E-mail: info@b-cis.nl
© Copyright 2024 B-CIS. All Rights Reserved.