HET TERRAZZO-
CIRKELTJE IS
HELEMAAL
ROND BIJ B-CIS
tekst en fotografie: klokhuys tekst en foto
Bron: https://mebest.nl/projecten/het-terrazzo-cirkeltje-is-helemaal-rond-bij-b-cis/
De tijd dat alle vuilnis zonder nadenken op de grote hoop ging, ligt
al lang achter ons. Steeds vaker worden uit afval, restmateriaal en
bijproducten allerlei grondstoffen gehaald die prima bruikbaar zijn.
Voor terrazzo bijvoorbeeld. In het nieuwe kantoor van B-CIS is zo’n
circulaire terrazzovloer gelegd. En heel opmerkelijk; de secundaire
materialen die vloerenbedrijf Eterno Minerals of the World erin
verwerkte, komen uit het assortiment van de opdrachtgever zelf.
De vlag kan uit voor circulair bouwen.
Het kantoor van B-CIS laat zien dat je
ook met restmaterialen en afval prachtig
mooie terrazzovloeren kunt maken
Als je écht circulair wilt bouwen, moet regelgeving worden aangepast
Voor de verdieping van het kantoor
maakte Eterno Minerals of the World
een aanrechtblad en een tafelblad met de
‘B-CIS-mix’. Iets heel anders dan een vloer
maar gewoon leuk om te doen.
Naast het technische aspect speelde ook de esthetische component een belangrijke rol. Bij het uitkiezen van de materialen hadden zowel opdrachtgever als vloerenbedrijf daar nog niet naar gekeken; daar moesten monsters voor worden gemaakt. De verschillen in de proefstukken zaten vooral in de korrelgrootte en de onderlinge afstand tussen de korrels. “Hoe meer fijne delen je erin doet, hoe verder de korrels uit elkaar liggen”, legt Hoogeveen uit. “Doe je iets minder grove korrels en meer tussenmaten, dan komen de korrels dichter bij elkaar.” Ook kleur speelde een rol. Spoorgrind was daar wel een lastig onderdeel bij; dat heeft allerlei kleuren en er is eigenlijk geen peil op te trekken hoe het er na het schuren en polijsten uitziet. Snijzand is zo fijn dat je er niets van terugziet. Alleen als je wit cement gebruikt, zou dat door het snijzand wat roze kunnen worden. B-CIS wilde bij voorkeur een betonkleur en daar gebruik je een gewone cement zonder pigment voor. Omdat het daarmee toch net iets te licht naar de smaak van de opdrachtgever uitpakte, is er een snu!e donker pigment toegevoegd. Vier monsters waren voldoende om de juiste samenstelling te vinden.
“Misschien wel het belangrijkste aspect van de terrazzovloer is de ondervloer, die bepaalt voor een heel groot deel de kwaliteit van de toplaag”, zegt Hoogeveen. Bij voorkeur legt zijn bedrijf die ondervloer zelf, maar hier was daar al een andere partij voor benaderd. Dat bleek geen probleem, Eterno kon met de vloerenlegger bespreken waar de ondervloer aan moest voldoen. “Voor ons is het belangrijk dat er hoog in een ondervloer wapening zit. Verder doen we er ook altijd staal of kunststofvezels in. Zo maak je die onderlaag zo krimparm mogelijk en zorg je ervoor dat de terrazzo toplaag wordt vastgehouden.” Voor alle zekerheid controleerde Eterno na het schuren van de ondervloer toch nog de huidtreksterkte ervan. “Die willen we minimaal 1,5 Newton per
vierkante millimeter hebben. Dan hebben we de zekerheid dat, wanneer de terrazzo krimpspanning gaat opbouwen door het drogen, hij die spanning kwijt kan naar de ondergrond. Kan dat niet, dan is de kans groot dat je schades krijgt.”
Hoewel het nieuwtje misschien wel af is van duurzaamheid, hergebruik, recycling en circulair bouwen, stuiten bedrijven die zich er mee bezig houden, nog regelmatig op allerlei belemmeringen. Denk aan regelgeving. “Nu mag bijvoorbeeld beton voor constructieve toepassingen slechts een beperkt percentage gerecyceld materiaal bevatten”, zegt Hoogeveen. “Als je écht circulair wilt bouwen, moet je er naartoe dat dat 100% is.” Prestaties van dat gerecycelde materiaal spelen daar natuurlijk een cruciale rol in, maar als die goed zijn dan zou er volgens hem eigenlijk geen reden zijn om de regels niet aan te passen. Het idee dat afval per definitie inferieur is, is echter hardnekkig. Volgens Hoogeveen moet de afvalverwerkende sector zélf ook anders naar de waarde van toeslagmaterialen gaan kijken. “Nu zien ze het toch vaak nog altijd als afval, en als iemand daar een tientje per ton voor wil neerleggen, dan is dat mooi. Maar als je er een goed bouwmateriaal van hebt gemaakt, dan mag het toch ook kosten wat een goed bouwmateriaal kost?” Daar moet ook nog wel wat voor gebeuren in de keten, denkt hij. “Voor 10 ton materiaal die ik kan gebruiken in circulair terrazzo, is misschien 100 ton sloopmateriaal nodig. De kosten om die 10 ton eruit te halen, staan niet in verhouding tot dat materiaal zelf. Om het rendabel te maken, moet die overige 90 ton óók kunnen worden verkocht voor hergebruik. Dat zijn dingen waar we als bouwketen naar toe moeten.”